kinder k

​Kinder K

​Hjertedundrende dilemmateater om sorteringssamfundets sorte samvittighed

Cross over-forestillingen Kinder K er dristigt teater, der pirker til publikums følelser så hæmningsløst, at kroppen reagerer længe før hjernen – med væmmelse.

Indenfor en billedstærk, kunstnerisk ramme studerer Kinder K de etiske konsekvenser ved genetisk selektion. Stykket drager provokerende en parallel mellem nazisternes racehygiejne og vor tids fostersortering: Kan man – alene ud fra fostervandsprøver og flygtige idealer – frasortere et ufødt menneske?

Dobbeltsporet dilemma

Gerhard Herbert Kretschmar fødes i 1930’erne i nazisternes Østrig. Drengebarnet mangler begge fødder og en arm, han er blind og har epilepsi. Gerhardt bliver det første barn, som dræbes i nazisternes medlidenhedsdrabsprogram, Eutanasi (T4). Dette er det ene spor i dilemmafortællingen Kinder K.

I det andet spor følger publikum et ungt par, HAN og HUN, anno 2016. De venter deres første barn, men en fostervandsprøve viser, at noget er galt. Skal de fortsætte graviditeten velvidende om chancerne for at få et barn, der afviger fra normalen?

Samtlige roller spilles af de spirende skuespiltalenter Niels Erling og Josephine Park. Specielt Josephine Parks præstation som den plagede, svangre kvinde aftvang stor beundring hos anmelderne, da Kinder K spillede på Teaterøen i 2016.

Skrevet på vrede

Manuskriptet til forestillingen blev til i det yderste af vinteren 2012, da dramatiker Kristofer Blindheim Grønskag boede og arbejdede i København. De danske medier var på det tidspunkt skueplads for en voldsom debat om tidlige fostervandsprøver for gravide. Signalværdien i debattens kontroversielle tematik blev et kunstnerisk vendepunkt for norske Kristofer Blindheim Grønskag:

- På den ene side af debatten advarede man mod ”sorteringssamfund”, på den anden side advarede man mod ”blåøjet naivitet” og ”kvindens valgfrihed” (…) den debat, der foregik i Danmark, gjorde, at jeg valgte at skrive manuskriptet, som fik navnet Kinder K. Det blev et stykke dramatik, som blev skrevet på kort tid, drevet af vrede og en følelse af betydning. ( Kinder K - tanker fra en dramatiker)

Ved Norsk Teaterråds Dramatikfestival i 2012 fandt Kinder K vej til listen over vindermanuskripter, og i begrundelsen lød det netop, at ”Kinder K fremstår som et fyrtårn for menneskelig værdighed og livets ukrænkelighed.”

Cross over-forestilling

Kinder K er, som flere af teatertruppen Holland Houses andre projekter, en cross over-forestilling, der mikser kunstinstallation med teater. Dragende, geometriske farvemønstre af lys og silhuetter forstørrer konstant følelseseffekten, mens en buldrende og brutalt maskinel lydside understreger forestillingens diabolske alvor. Forestillingen er iscenesat af den Reumertvindende instruktør Jacob F. Schokking, og musikken er skrevet af komponist og sangerinde Alice Carreri, forsanger i bandet Lulu Rouge.

 

Holland House

Hvor: Teatret Masken

Tid: Onsdag 11. oktober kl. 19.30

Varighed 1 time og 20 min. u. pause

Alder: 14+

Pris: 180 kr.

Ung el. studiekort: 85 kr.

MASKEN SÆSONKORT

​​

Tekst: Kristofer Blindheim Grønskag (2011)

Medvirkende: Josephine Park, Niels Erling

Instruktør/scenograf: Jacob F. Schokking

Musik: Alice Carreri

Lys: Turpin Napoleon Djurhuus og Troels Bech

Grafik: Marie Brodersen

Oversættelse: Lærke Reddersen

Holland House 

KØB BILLETTER

Besøg os på Facebook​

Teatret Masken​

Teatret Masken

Voldgade 1
4800 Nykøbing F 

Kontakt os

Telefon: 54 732 732

E-mail: info@masken.dk
Køb billetter her

Teatret Masken
Voldgade 1
4800 Nykøbing F