udspring

Udspring

Kabaret: Det vigtige er ikke, hvor man lander – men at man springer

Den grangrønne æresport troner over døren, og indenfor venter festmusikanten med sin vitale vibrafon, der aftenen igennem leverer lydlig kulisse til islagkagens langsomme flugt ned over bordkanten. Her, i en tidslomme, der umiskendeligt ligner alt det bedste fra 1970’ernes forsamlingshuse, byder Teater Rio Rose velkommen indenfor.

Teatrets artisteri-trio dykker ned i den danske, klassiske folkelighed for at finde det altfavnende, det rørende, det ekskvisitte og det morsomme. Alligevel er forestillingen Udspring ikke blot bred og folkelig; den stikker et lag dybere og griber om mere foruroligende, personlige eller kritiske facetter af den danske folkelige gøglertradition. Og ikke mindst om den måde, hvorpå vi som mennesker forholder os til det folkelige Danmark.

Raritets-kabaret

De tre ulastelige værtinder afholder raritets-kabaret i folkelighedens højborg, og på programmet er en håndplukket vifte af ekstraordinære varieté-artister. Alle overrasker de med det ene mageløse nummer efter det andet - slangemennesket, den blinde knivkaster og en oversavet dame, eksempelvis. Publikum vil opleve numre af stor farlighed, der afslører talenter, verden end ikke vidste fandtes.

Meget er på spil, også de smilende værtinder imellem, men især for de dedikerede artister af svingende talent. Hver eneste aften udfører de deres indøvede numre med livet som indsats - men der er mange ting, de kun næsten kan, og tragikomikken lurer lige om hjørnet i en spejling af den almindelige hverdags indimellem kiksede cirkus. Det cirkus, hvor mennesker optræder, for at andre skal synes, at vi er dygtige. Og derfor vil holde af os.

En helhjertet kikser

Inspirationen til UDSPRING kommer blandt andet fra oplevelsen af et walisisk familiecirkus, der bestod af et ældre ægtepar og deres børn. I forteltet mødte man hele familien ved billetlugen og popcornmaskinen, iklædt deres cirkuskontrolløruniformer. Det viste sig senere, at det var de samme mennesker, der lavede alle cirkusnumrene, blot iført artistkostumer.

Familiens mislykkede og til tider livsfarlige forsøg på at fremstå som professionelle cirkusartister var på én gang fornøjeligt, bevægende og grusomt at opleve. Som publikum gik man derfra med fornemmelsen af, at det kan være smukkere at gøre et helhjertet forsøg på at gennemføre noget alt for stort og svært – og kanske endda ende op med at kikse - end det er at brillere på sikker grund.

Forsamlende fællesskab

 UDSPRING balancerer lige på grænsen mellem pinlighed og sejr, sort humor og kvindelist.

Med Carsten Skovs vibrafonspil og tombolatromlens snurren som lydtæppe bringer forestillingen det klassiske, danske forsamlingshus-fællesskab ind i en mangfoldig nutid og hylder hverdagsmodet – og dét selvom scenen næsten er for lille til al den store kunst.

Den lille, store kunst er netop Teater Rio Roses varemærke. Rio Roses forestillinger HAIKU og Se Mig har begge vundet Reumertpriser for Årets børneteaterforestilling, mens stykket Slagmark #1 fra 2008 blev nomineret til Reumertprisen for Årets store, lille forestilling.

PRESSECITATER OG ANMELDELSER

” Komikken i forestillingen er høj” - Carina Blangsbøll, Ungt Teaterblod, 2016. Link til pdf-version af hele anmeldelsen: http://ungtteaterblod.dk/udspring-teatret-ved-sorte-hest-teater-rio-rose/

”Teater Rio Rose er forårskåd og laver nostalgisk sjov med gentagne glimt i øjet og kærlig hilsen til alle tiders håbefulde artister” - Knud Cornelius, Frederiksborg Amts Avis, 2016. Link til pdf-version af hele anmeldelsen: http://www.sortehest.com/arkiv/udspring/

”Det er meget morsomt og meget dygtigt og meget velbalanceret. Vores empati og tilgivelse blandes ind i komikken. Vi charmeres. Simpelthen" - Janken Varden, Teateravisen, 2016. Hele anmeldelsen: http://www.teateravisen.dk/tre-dejlige-damer-springer-ud-i-fuldt-flor.html

"Denne form for antiunderholdning er dybt charmerende og beundringsværdigt modig" - Anne Middelboe Christensen, Dagbladet Information, 2016. Hele anmeldelsen: https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2016/05/bizart-kvindecirkus

Teater Rio Rose

Kulturnat i Nykøbing F.

Hvor: Teatret Masken

Tid: Fredag 29. september kl.19.30, Varighed 70 min. u. pause

Alder: 14+

Pris: 180 kr.

Ung el. studiekort: 85 kr.

MASKEN SÆSONKORT

​Teater Rio Rose

KØB BILLETTER

Besøg os på Facebook​

Teatret Masken​

Teatret Masken

Voldgade 1
4800 Nykøbing F 

Kontakt os

Telefon: 54 732 732

E-mail: info@masken.dk
Køb billetter her

Teatret Masken
Voldgade 1
4800 Nykøbing F