vinger​

​​

Væbnet med vinger

Michael Strunge: Du kan ikke fange tiden

– den har allerede fanget dig

Den musikalske teaterforestilling Væbnet med vinger forvilder sig ned i det rablende poetiske univers, der er digteren Michael Strunges værker. Poesiens fabulerende og grænseløse vildskab åbenbares for publikum, drager og frastøder, skræmmer og beroliger, når den fortolkes og fremføres af den anmelderroste sanger Katinka.

Forfatteren Michael Strunge er indbegrebet af den generation af lyrikere, der trådte frem omkring år 1980 med en sprogeksperimenterende, billedtæt poesi om by, nat, drøm og krop. Disse er alle hovedtemaer i Strunges digte, der formidler en ekstatisk, intens livsfølelse og en stigende desperation og dødsbevidsthed. Særligt optaget var Strunge af ’tab’ og ’tiden’ – bevidstheden om, at alt er forgængeligt. Således er ’tiden’ også omdrejningspunktet i Væbnet med vinger.

Tiden

Tiden løber gennem øjnene med umærkelige trin fra knoglede fødder. Tiden griner i kraniet, når rummets falske masker rives af, og tiden river den af foran spejlet, som er dig – med kongekrone, for tiden er den eneste konge (…)

Ovenstående uddrag stammer netop fra Michael Strunges digt med titlen Tiden, udgivet som en del af digtsamlingen Fremtidsminder i 1980. Digtet er ét af i alt 22 af den unge poets lyriske værker, der genoptages og genopdages i forestillingen Væbnet med vinger. I et samarbejde mellem instruktør og iscenesætter Billie Joy Alexander og sanger og performer Katinka trækkes digtene ud af deres oprindelige kontekst og ind i en ny musikalsk og visuelt kalejdoskopisk sammenhæng. Tekst og billeder sprænges og smelter sammen, danner symbiotiske alliancer mellem nerve og nærvær, ømhed og inderlighed.

Sprøde Katinka

Det er i kraft af sangeren Katinka, at Michael Strunges digte atter væbnes med vinger. Katinka Bjerregaard er til daglig frontfigur, sangskriver og ukulele-spiller i bandet Katinka, en dansksproget, halvelektronisk rockpopkvartet, men hendes stemme kan om nogens klare at stå alene. Med sprød jazzvokal griber Katinkas lyd og Strunges ord sit publikum stilfærdigt, men lukt om hjertet og drysser gåsehud ned over kroppen.Katinka illustrerer det følende, tænkende, skabende menneske, fastlåst af tiden i et bur, hvor sorgen og lykken lever side om side, og hvor individet balancerer mellem lysten til at leve og lysten til at dø.

Klub 27

Michael Strunges forfatterskab kredsede om universelle og eksistentielle temaer og tanker, særligt især om altings forgængelighed. Om tiden, der lokker. Han døde ung, bare 27 år gammel, i 1986, da han sprang ud af sit vindue på femte sal – eftersigende med ordene ”Nu kan jeg flyve”.

Med sin tidlige død indskrev Strunge sig i rækken af renommerede kunstnere, der alle døde i en alder af 27 år. Fænomenet har givet anledning til megen spekulation og endda affødt den sagnomspundne ’Klub 27’, en gruppe, der blandt andre tæller Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain og Amy Winehouse. Alle sammen ikoniske artister, der forlod verden i deres 27. år.

Teaterleder Billie Joy Alexander har tidligere fortolket værker af de kunstneriske Klub 27-medlemmer i forestillingen Gone at 27. Teaterkoncerten havde premiere i 2014 og spillede i alt 10 helt udsolgte forestillinger på Bådteatret i København.

Teater (d)cnstrct

Tid: Torsdag 5. april kl. 19.30, Varighed 75 min. u. pause

Alder: 14+

Pris: 180 kr.

Ung el. studerende: 85 kr.

MASKEN SÆSONKORT

Instruktør: Billie Joy Alexander

Idé og koncept: Billie Joy Alexander

Medvirkende: Katinka Bjerregaard

Manuskript: Udklip af Michael Strunges digtsamlinger, udtalelser med mere, sammensat af Billie Joy Alexander

Komponist: Katinka Bjerregaard i samarbejde med Billie Joy Alexander

Scenografi og kostumer: Billie Joy Alexander

Visuals: Billie Joy Alexander, Bodil Damgaard Møller og Stina Resting

Sounddesign og voice-over: CDA sounds/

Charlie Douglas Alexander

Lysdesign: Mia Willett 

Teater (d) constrct

KØB BILLETTER

Besøg os på Facebook​

Teatret Masken​

Teatret Masken

Voldgade 1
4800 Nykøbing F 

Kontakt os

Telefon: 54 732 732

E-mail: info@masken.dk
Køb billetter her

Teatret Masken
Voldgade 1
4800 Nykøbing F